• darkblurbg
    IMPACT Flag Football
    Flag Football is een vorm van American Football die is ontwikkeld om kinderen en volwassenen op een laagdrempelige en veilige manier kennis te laten maken met de beginselen van deze prachtige sport!
  • darkblurbg
  • darkblurbg
    Wat kunnen we voor u betekenen?
    Bent u op zoek naar een leuke en uitdagende sportclinic voor uw school, bedrijf, organisatie of vereniging? Of wilt u materiaal huren of kopen? Neem dan contact met ons op!

Wat is Flag Football?

Wat is Flag Football?
Gepubliceerd op: 12-11-2017

Flag Football is de non-contact variant van American Football. Tackelen en blokken zijn hierbij niet toegestaan. In plaats daarvan kan de verdediging een aanvallende speler in het bezit van de bal stoppen door één van zijn of haar lintjes (=flag) af te pakken. Deze ´flags´ zitten met klittenband bevestigd aan een riem en die alle spelers in het veld dragen. Bij Flag Football spelen teams van 5 spelers tegen elkaar. Het aanvallende team, wordt de Offense genoemd, het team in de verdediging is de Defense. De toss bepaald welk team mag beginnen met de aanval.

Het aanvallende team begint met de bal op de 5-yard lijn, bij haar eigen endzone. De Center geeft de bal tussen zijn benen door aan de spelverdeler (Quarterback). Dit wordt de Snap genoemd.

De Offense heeft vier pogingen om over de middellijn van het veld te komen (First Down). Als dat lukt, krijgt het team vier nieuwe pogingen om te proberen bij de endzone van de tegenstander te komen en dus te scoren (touchdown). Terwijl het aanvallende team probeert terreinwinst te boeken en te scoren, proberen de spelers van het verdedigende team de aanval van de Offense te stoppen door een flag van de baldrager af te pakken of de bal te onderscheppen.

Als het de Offense niet lukt om tijdens de eerste vier pogingen over de middellijn te komen of om tijdens de tweede vier pogingen te scoren, krijgt het andere team balbezit en wordt de Defense dus Offense en andersom. Het spel begint dan weer van voren af aan met de snap vanaf de 5-yard lijn van de Offense.

 Een team scoort een Touchdown (6 punten) als het de bal in de endzone van de tegenstander wordt gevangen, of door met de bal de endzone in te lopen. Na iedere Touchdown krijgt het scorende team één poging om één of twee extra punten te scoren. Een team scoort een Safety (2 punten) als de flag van de baldrager wordt gepakt in zijn/haar eigen endzone.

 

Een Flag Footballveld is 60 yard (± 55 m) lang en 30 yard (± 27 m) breed. Aan beide uiteinden van het veld bevindt zich een scoringsvlak (endzone) van minimaal 7 yards (± 6,4m) en maximaal 10 yards (± 9.1m) . Het doel van het spel is het boeken van zoveel mogelijk terreinwinst om uiteindelijk tot scoren te komen in de endzone van de tegenstander.

Een Flag Football wedstrijd duurt 40 minuten en bestaat uit twee helften van elk 20 minuten. 

IMPACT Flag Football biedt laagdrempelige clinics om kennis te maken met deze prachtige sport. Speciaal voor het onderwijs en ook gemeenten is het tevens mogelijk om complete beweegprogramma’s vorm te geven waarbij ieder programma op zichzelf staat en uniek is. Oftewel sport op maat! Wilt u eens geheel vrijblijvend meer informatie ontvangen? Neem dan eens contact met ons op via 0299-324650 of info@impactff.nl!